Tarta z mascarpone i borówkami - najlepszy deser tego lata |
W kuchni, zdecydowanie najbardziej lubię piec i twierdzę, że nie ma nic przyjemniejszego niż osładzanie chwili rodzinie i znajomym. W związku ze zbliżającymi się wakacjami moje myśli krążą wokół borówek, malin, truskawek i rabarbaru. Pamiętacie moje najlepsze ciasto jesieni? Słodkie do granic możliwości! Letnie tarty już takie nie są, w tym okresie dominują owoce, a nie zawsze da się je ładnie przedstawić. Jak wiecie dla mnie kwestia wizualna ma takie samo znaczenie jak smakowa dlatego też od kilku miesięcy szukałam wymarzonej podłużnej formy do tarty. A gdy ją znalazłam… zaczął się szał! Trzy ciasta tygodniowo, nie wiem ile to dodatkowych kilogramów i chyba wole nie wiedzieć. Jednak dobrem należy się dzielić, a moje ciasto dzięki fantastycznej prezencji stale dostawało nowe zaproszenia, więc zamiast kwiatów do znajomych wędrowaliśmy z tartą.
Przepis na najlepsze ciasto tego lata:
Kruche ciasto:
400 g mąki
200 g
masła
1 żółtko
szczypta
soli
pół
szklanki cukru
cukier
waniliowy
Krem:
250 g
serka mascarpone
100 ml śmietanki 30
skórka
starta z jednej cytryny
2 łyżki
cukru pudru
Owoce:
Borówki
Lub inne
sezonowe owoce :
truskawki,
maliny, poziomki, markuje, figi,..
Przygotowanie: Kruche
ciasto:
Mąkę
wysypać na blat, dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli. Na położyć
zimne masło i szatkować nożem tak by się połączyło ze wszystkimi składnikami.
Gdy konsystencją będzie przypominało kruszonkę dodać żółtko i wszystko ugnieść
rękoma na gładką kulę.
Obecnie
przy mojej podłużnej formie wystarcza mi ciasta na dwie tarty, więc dzielę kulę
na dwie części i w woreczkach wkładam do zamrażarki. Jedno z nich po 15
minutach będzie gotowe do wałkowania, druga część mam zawsze w pogotowiu dla
niezapowiedzianych gości J
Piekarnik
nagrzać do 190 stopni C. Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia lekko posypany
mąką. Przykryć kolejnym kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkowywać na
kształt tarty. Przełożyć do przygotowanej formy i nakłuć widelcem. Owinąć folia
i na 10 minut odstawić do lodówki.
Schłodzoną
tarę przykryć papierem do pieczenia i obciążyć suchym ryżem lub fasolą, tak by
ciasto nie wyrosło. Piec przez około 20 minut do uzyskania złotego koloru.
Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Krem:
Ubić na
sztywno bitą śmietanę, dodając cukier puder. Wymieszać stopniowo z serkiem mascarpone.
Na koniec zetrzeć na najmniejszych oczkach skórkę ze skażonej wcześniej
cytryny.
Krem
wyłożyć na wystudzone kruche ciasto i udekorować owocami. Na koniec można posypać
cukrem pudrem i tarta gotowa!
Najlepiej
podawać schłodzoną co najmniej 2 przez godziny.
Zbliża się Dzień Mamy, a dla mojej ukochanej mamy własnoręcznie zrobione ciasto to zawsze dobry prezent.
W końcu to ona w genach dała mi uwielbienie do słodkich wypieków i celebrowania chwili przy aromatycznej kawie. Kocham.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podoba Ci się? Podaj dalej! Twoja rekomendacja bardzo mnie ucieszy