4 października 2015

Najlepszy deser tej jesnieni





Już czuję w powietrzu jesienne wieczory. W Katarze temperatura od miesiąca spada z 40 stopni Celsjusza na 39 w cieniu, dlatego postanowiłam wieczorami pić więcej gorącej czekolady otulana w ulubiony koc w przyjaźni z gazetą pełną reklam. Te cudowne okoliczności skłoniły mnie do owego nieziemskiego deseru z którym się dzielę z Wami bym nie tylko ja przybierała na wadze.

- 4 składniki 
- 15 minut
- Bez pieczenia 
- Najlepsze ciasto ewer!!! 

Od roku jestem zakochana w babeczkach Reese's, jest to mój absolutny faworyt wśród wszystkiego co słodkie. Choć początkowo się wzbraniałam przed nimi, twierdząc że nie lubię masła orzechowego. Błąd, że w końcu dałam się namówić i spróbowałam, bo teraz nie potrafię się opamiętać. 

Zbliża się weekend, goście, więc trzeba zrobić coś do kawy. Oto przepis na najszybsze ciasto, tartę, babeczkę, Gigantyczną babę. Obojętnie jak bym tego nie nazwała, to jest obłędnie pyszne, nieprzyzwoicie łatwe i szybkie do zrobienia. 




4 składniki : 



- Słoik masła orzechowego
- 2 szklanki cukru pudru
- 100 g słonego masła
- Opakowanie mlecznej czekolady w groszkach do rozpuszczenia 






Jak to zrobić: 



1. Rozpuszczamy czekoladę w mikrofalówce przez 2 minuty. Większą cześć wylewamy na dno formy do tarty (najlepiej silikonowej) przy czym łyżką  przeciągamy płynną czekoladę na boki formy. Czekoladową podstawę wkładamy do lodówki na czas robienia nadzienia. Ważne by czekolada nie była zbyt płynna ponieważ wówczas będzie spływała z boków tarty. 

2. Nadzienie, to wymieszane razem 3 składniki. Cukier puder, masło orzechowe i roztopione, słone masło. Wszystko miksujemy przez chwile tak by składniki się połączyły i dały jednolitą masę. 

3. Na przygotowany wcześniej czekoladowy spód rozkładamy orzechową masę, zalewamy pozostała czekoladą i gotowe. Chwila w lodówce i jesteś o krok bliżej następnej cyfry na wadze ;)        

Dwie rady. Pierwsza, staraj się delikatnie rozprowadzać nadzienie by nie pokruszyć spodu. 
Druga rada to taka by rozprowadzoną na wierzchu czekoladę wygładzić przyciągnięciem długiej linijki :). Będzie idealnie gładkie i zachwycająco pyszne. Nawet nieco lepsze niż oryginalne. 




Nieziemskie deser i  ulubiony porcelanowy kubek w kształcie główki - jesień jest piękna


Tajne przez poufne : Jest to specjał pochodzący z USA, a oni dobrze wiedzą jak łatwo przytyć przy tak uzależniających babeczkach, dlatego przestrzegam, wskazany jest umiar. 

Z przyjemnością poznam Waszą opinie o Reese's. Próbowaliście już tego smaku? Piszcie w komentarzach. 

21 komentarzy:

  1. A czy możesz podać konkretną pojemność/gramaturę potrzebnych składników? "Słoik" czy "opakowanie" mogą być różne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz racje, przepraszam sama wszystko robię "na oko" dlatego też trudno mi podać dokładną gramaturę. Słoik masła orzechowego ktorego użyłam miał 510g

      Usuń
    2. Jeszcze czekolada w groszkach ktorą rozpuscilam miała około 600g. Napisałam "około" ponieważ nie wiem ile dokładnie podjadły mi dzieci ;) Pozdrawiam i smacznego :*

      Usuń
    3. Dziękuję, teraz będzie łatwiej :)

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj przepis brzmi smakowicie;-) na pewno spróbuję ponieważ jestem po uszy zakochana w babeczkach reese's ale niestety nie są one tak łatwo dostępne w Polsce:-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam się, że w Polsce nigdy nie jadłam reese's. Zaś w Katarze są dostępne w każdym sklepie i to jest naprawdę zgubne ;) Pozdrawiam

      Usuń
  5. Czy zwykła czekolada w tabliczkach również nadaje się do zrobienia tego ciasta? Nie wiem czy uda mi się znaleźć czekoladę w groszkach w moim mieście, a mam cały słoik masła orzechowego z terminem ważności do 20.10.2015 r. więc ten pomysł jest idealny, żeby go nie zmarnować, a wykorzystać na coś pysznego. Proszę o wskazówki czym mogłabym zastąpić groszki czekoladowe. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz rozpuścić mleczną czekoladę w tabliczce, tyle że pamiętaj iż jest ona "napompowana" powietrzem przez co uzyskasz znacznie mniej właściwej masy. Nie wiem dokładnie ile takich tabliczek będziesz potrzebowała, bo zależy to również od wielkości Twojej formy do tarty, jednak myślę że zużyjesz co najmniej 5 tabliczek czekolady. Pozdrawiam i nie pozwól by masło orzechowe się zmarnowało ;)

      Usuń
    2. Rozpuściłam 6 czekolad, resztę zrobiłam według przepisu. Całość w weekend z ledwością została zjedzona przez 8 osób. Połączenie rewelacyjne, jednak jeżeli jeszcze kiedyś zdarzy mi się zrobić ten deser to ograniczę ilość czekolad do 4-5 szt i w połowie będzie to czekolada gorzka i w połowie mleczna oraz zrezygnuję albo ograniczę ilość cukru pudru dodanego do masy orzechowej. Przesłodki deser ale zdecydowanie wart uwagi. Pozdrawiam

      Usuń
    3. Ja rownież deser robiłam dla gości, dlatego też użyłam mojej największej formy ktora ma 30 cm średnicy. Praktykując Polski zwyczaj rozdawania gościom ciasta do domu, zawsze ciesze sie gdy coś zostanie a Moji znajomi następnego dnia rano wspominają mnie przy kawie ;). Należę też do osób które nie nie znają słowa "za słodkie" ;)

      Usuń
  6. Wow, robi wrażenie - od razu chce się przy takim usiąść.

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. :D Statałam się by wyglądał tak dobrze jak smakuje ;)

      Usuń
  8. Hej ! Mam pytanie skąd ten piękny kubek ?;)pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kubek pochodzi z polskiej firmy ENDE :) uwielbiam ich ❤️

      Usuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. http://www.pakamera.pl/porcelana-i-szklo-kubki-i-filizanki-kubeczek-trojnog-nr1280662.htm Tej jest uroczy ;)

    OdpowiedzUsuń

Podoba Ci się? Podaj dalej! Twoja rekomendacja bardzo mnie ucieszy