Świąteczne słodkości to przede wszystkim piernikowe ciastka na choinkę. Przyznam, że uwielbiamy dekorować i wykrajać te tradycyjne wypieki, ale nie należą one do moich ulubionych smaków.
Mam dla Was propozycje deseru który świetnie wpisuje się w przedświąteczny klimat i do tego jest obłędnie smaczny.
Słodkie Bałwanki
Dekoracyjny słoik:
- mały słoik (po gotowych deserach typu Creme Brulee jakie można kupić w sklepie)
- kolorowy papier klejący w kolorze czarnym i pomarańczowym ( wycinanki )
- Dziurkacz
- Rafia, sznurek lub coś innego do przewiązania w czarnym kolorze
Nadzienie na 8 bałwanków :
- czerwona galaretka
- 250 g serka mascarpone
- 100 g bitej śmietany
- 0,5 szklanki cukru pudru
Przygotowanie bałwankowych słoiczków.
Z pomarańczowego papieru wycinamy wąskie trójkąty ( marchewkowy nos ). Czarny papier dziurkujemy tak by otrzymać odpowiednio dużo kółek jakimi wykleimy buzie i oczy. Na koniec czarny kawałek rafii przewiązujemy na górze słoiczka niczym kapelusz i bałwan gotowy.
Dno słoiczka zalewamy czerwoną galaretką, która będzie symbolizowała szalik i odstawiamy do stężenia. Ubijamy bitą śmietanę na sztywno dodając stopniowo cukier puder, a na koniec mieszając z serkiem mascarpone. Śmietankową masą zalewamy słoiczki i odstawiamy na co najmniej dwie godziny do lodówki. Przed podaniem bałwanki można posypać kakao, nałożyć łyżkę Nutelli :D lub udekorować startą czekoladą.
Po zjedzeniu deseru słoiczki można umyć i wykorzystać jako świąteczną dekoracje.
Przepraszam, ale to kakaem aż mnie w oczy razi, KAKAO się nie odmienia. Posypać kakao :D
OdpowiedzUsuńOczywiście zmienię i przepraszam
UsuńZajebisty klimat
OdpowiedzUsuń: D
UsuńJakie cudne bałwanki, na te święta sama takie zrobię :)
OdpowiedzUsuńTo naprawdę wygląda bardzo fajnie. Na ten blog na pewno wrócę.
OdpowiedzUsuń