10 grudnia 2014

Słodkie bałwany






Świąteczne słodkości to przede wszystkim piernikowe ciastka na choinkę. Przyznam, że uwielbiamy dekorować i wykrajać te tradycyjne wypieki, ale nie należą one do moich ulubionych smaków. 

Mam dla Was propozycje deseru który świetnie wpisuje się w przedświąteczny klimat i do tego jest obłędnie smaczny.

Słodkie Bałwanki 


Dekoracyjny słoik:


- mały słoik (po gotowych deserach typu Creme Brulee jakie można kupić w sklepie)
- kolorowy papier klejący w kolorze czarnym i pomarańczowym ( wycinanki ) 
- Dziurkacz
- Rafia, sznurek lub coś innego do przewiązania w czarnym kolorze 

Nadzienie na 8 bałwanków :


- czerwona galaretka
- 250 g serka mascarpone 
- 100 g bitej śmietany
- 0,5 szklanki cukru pudru


Przygotowanie bałwankowych słoiczków. 


Z pomarańczowego papieru wycinamy wąskie trójkąty ( marchewkowy nos ). Czarny papier dziurkujemy tak by otrzymać odpowiednio dużo kółek jakimi wykleimy buzie i oczy.  Na koniec czarny kawałek rafii przewiązujemy na górze słoiczka niczym kapelusz i bałwan gotowy.

Dno słoiczka zalewamy czerwoną galaretką, która będzie symbolizowała szalik i odstawiamy do stężenia. Ubijamy bitą śmietanę na sztywno dodając stopniowo cukier puder, a na koniec mieszając z serkiem mascarpone. Śmietankową masą zalewamy słoiczki i odstawiamy na co najmniej dwie godziny do lodówki. Przed podaniem bałwanki można posypać kakao, nałożyć łyżkę Nutelli :D lub udekorować startą czekoladą. 








Po zjedzeniu deseru słoiczki można umyć i wykorzystać jako świąteczną dekoracje.

6 komentarzy:

  1. Przepraszam, ale to kakaem aż mnie w oczy razi, KAKAO się nie odmienia. Posypać kakao :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawid Kubowicz10 grudnia 2014 23:44

    Zajebisty klimat

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie cudne bałwanki, na te święta sama takie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To naprawdę wygląda bardzo fajnie. Na ten blog na pewno wrócę.

    OdpowiedzUsuń

Podoba Ci się? Podaj dalej! Twoja rekomendacja bardzo mnie ucieszy