25 sierpnia 2014

Owocowe orzeźwienie





Lemoniady, soki oraz inne napoje którymi zaspakajamy pragnienie w upalne dni, najczęściej kupujemy w sklepach. Moje butelki z pięknym, tłoczonym napisem są właśnie po francuskiej lemoniadzie. Niesamowitej w smaku, zbyt słodkiej, pełnej konserwantów i rzecz jasna nie najzdrowszej. 

Tym razem postanowiłam sama przygotować orzeźwiające napoje, bo przecież to nic trudnego. Ponadto są zdrowe i mogą stać się ozdobą na stole. 




Klasyczną, domową lemoniadę przygotowuje się z soku z cytryny, syropu cukrowego oraz wody. Jednak by urozmaicić jej smak można dodać świeże zioła, kwiaty i inne owoce. 

Gdy dodajemy kwiaty do napojów, postarajmy się by były z ekologicznych upraw. Powinniśmy wybierać z odmian które są jadalne, pomimo iż nie będziemy ich spożywać, a posłużą jedynie do dekoracji.

Ponadto do cytryny możemy dodać limonki, a otrzymamy ostrzejszą w smaku lemoniadę.








Lemoniada cytrynowa

  • 2 cytryny
  • 2 limonki
  • mięta cytrynowa z ogródka rodziców ;)
  • 8 łyżek cukru
  • 1 litr wody








Lemoniada jagodowa

  • 1 pomarańcz
  • 200 g jagód
  • 8 łyżek cukru
  • 1 litr wody




Lemoniada malinowa

  • 150 g malin
  • pół szklanki świeżego soku cytrynowego
  • 8 łyżek cukru
  • 1 litr wody
  • kwiaty do dekoracji




Przygotowane butelki z owocami można wstawić do zamrażarki, a dopiero przed samym podaniem wypełnić je lodem i zimną wodą. Owoce wówczas zachowają świeżość i będą nie tylko przyjemnym orzeźwieniem podczas letniej imprezy, ale i dekoracją Waszego stołu.


4 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ piękne te owocowe kompozycje z butelce. Patent ze schłodzeniem ich przed wlaniem wody - świetny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki. Gorzej, że po imprezie włożyłam butelki z wodą do zamrażarki z nadzieją że jeszcze rano owoce będą wyglądały świeżo. Niestety butelki pękły :(

      Usuń

Podoba Ci się? Podaj dalej! Twoja rekomendacja bardzo mnie ucieszy