Lemoniady, soki oraz inne napoje którymi zaspakajamy pragnienie w upalne dni, najczęściej kupujemy w sklepach. Moje butelki z pięknym, tłoczonym napisem są właśnie po francuskiej lemoniadzie. Niesamowitej w smaku, zbyt słodkiej, pełnej konserwantów i rzecz jasna nie najzdrowszej.
Tym razem postanowiłam sama przygotować orzeźwiające napoje, bo przecież to nic trudnego. Ponadto są zdrowe i mogą stać się ozdobą na stole.
Klasyczną, domową lemoniadę przygotowuje się z soku z cytryny, syropu cukrowego oraz wody. Jednak by urozmaicić jej smak można dodać świeże zioła, kwiaty i inne owoce.
Gdy dodajemy kwiaty do napojów, postarajmy się by były z ekologicznych upraw. Powinniśmy wybierać z odmian które są jadalne, pomimo iż nie będziemy ich spożywać, a posłużą jedynie do dekoracji.
Ponadto do cytryny możemy dodać limonki, a otrzymamy ostrzejszą w smaku lemoniadę.
Lemoniada cytrynowa
- 2 cytryny
- 2 limonki
- mięta cytrynowa z ogródka rodziców ;)
- 8 łyżek cukru
- 1 litr wody
Lemoniada jagodowa
- 1 pomarańcz
- 200 g jagód
- 8 łyżek cukru
- 1 litr wody
Lemoniada malinowa
- 150 g malin
- pół szklanki świeżego soku cytrynowego
- 8 łyżek cukru
- 1 litr wody
- kwiaty do dekoracji
Przygotowane butelki z owocami można wstawić do zamrażarki, a dopiero przed samym podaniem wypełnić je lodem i zimną wodą. Owoce wówczas zachowają świeżość i będą nie tylko przyjemnym orzeźwieniem podczas letniej imprezy, ale i dekoracją Waszego stołu.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńDziękuje, spróbujemy z miodem :)
Usuńależ piękne te owocowe kompozycje z butelce. Patent ze schłodzeniem ich przed wlaniem wody - świetny.
OdpowiedzUsuńDzięki. Gorzej, że po imprezie włożyłam butelki z wodą do zamrażarki z nadzieją że jeszcze rano owoce będą wyglądały świeżo. Niestety butelki pękły :(
Usuń